ŽITO SA ŠLAGOM

Žito sa šlagom u meni budi blagu setu za starim vremenima. To je poslastica za koju sam od prvog predstavljanja naučena da u njenu lepotu ne sumnjam.

Vikend-šetnje po Bulevaru, gledanje izloga, strepnja da ne izgubim mamu iz vida dok se malo-malo držim za njenu bluzu ili suknju, gužva koju su tada svi voleli i naravno odlazak na sladoled ili žito sa šlagom. Eto, šta ti je čovek? Naizgled male stvari ostavljaju u njemu neizbrisiv trag.
Svaki put sa nekom ustreptalošću spremam ovu poslasticu, a da ni sama ne znam šta tačno osećam i šta to žito sa šlagom u meni izaziva. Umem da prepoznam toplinu, setu, uspomene ali ima tu još nečeg, skoro neuhvatljivog, nečeg što me čvrsto veže i ne dozvoljava da zaboravim ushićenje koje se rodi svaki put dok probam prvu kašičicu tog žita sa šlagom.
Potrebno:300 g pešnice belije, 300 g mlevenih oraha, 200-250 g šećera u prahu, na vrh kašičice muskatnog oraščića, vode po potrebi, 2 kesice šlaga.

Priprema: Pšenicu prethodne večeri proberite, isperite i ostavite potopljenu u vodi. Sutradan, vodu prosuti i usuti novu (za tri prsta iznad pšenice) i kuvati na srednjoj temperaturi, povremeno po potrebi dolivajući vodu. Pšenicu kuvati oko sat vremena, mada vreme ume da varira u zavisnosti od vrste i starosti pšenice. Uglavnom, potrebno je da se pod prstom može lako zgnječiti zrno. Ocediti od viška vode, prebaciti na kuhinjsku krpu, blago osušiti i ostaviti da se prohladi.  U međuvremenu, samleti orahe i umutiti šlag (prema uputstvu sa kesice). Na mašini za mlevenje mesa, samleti pšenicu. Dobro pomešati pšenicu, orahe, šećer i po želji muskatni oraščić, dok se ne dobije kompaktna smesa. Napuniti činije ili činiju i dobro ohladiti. Servirati uz ohlađen šlag.

Isprobali: Zoki, Branka12 thoughts on “ŽITO SA ŠLAGOM”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *