POSTAN PREBRANAC

U dane Velikog posta, često tragam za posnim jelima ali jedno od večito željenih i rado pripremanih jela je prebranac. Tako je i ovog puta. Današnji dan obeležava i činjenica da se u većini domova priprema posni prebranac. Kako svi imamo neki svoj način pripreme, ja neću puno objašnjavati. Ovim postom ne želim da predstavljam, već planetarno poznat, prebranac, već da Vam poželim srećan praznik. Svim hrišćanima želim da Uskrs provedu u miru i radosti, jer nakon stradanja Hristovog, koji je, činom raspeća, sve ljudske grehe preuzeo na sebe i oslobodio ljude patnje zvog grehova, spoznajmo prave vrednosti i način na koji bi mogli da se vladamo. Pre svega, budimo zahvalni i solidarni. O, drugim teološkim temama i poukama ne bih, jer svako veru doživljava na drugačiji način. Vaša volja i duh = sloboda! “Skupo ste plaćeni da ne bi bili slobodni!” Zato, uposlite se danas farbanjem jaja, simbola rađanja i života, i budite smerne dok to činite. Nemojte zaboraviti da nije ništa strašno ako boje nisu u najboljem izdanju, bitna je pouka koja potiče iz već spomenutog trenutka, koji evo, više od 2000 godina pamtimo! “Hristos Vaskrese!” ili odaberite neki od ovih pozdrava. Ja, nažalost ne znam sve da izgovorim, a mnoge od njih ni da napišem:)
800 g-1 kg belog pasulja, dobro opranog i prokuvanog (u tri vode). Tri baš velike glavice crnog luka izdinstati (na umerenoj temperaturi, dok ne postane staklasto) na ulju (toliko da prekrije dno posude), dodati četiri čena belog luka, posoliti  i pobiberiti prema ukusu, a zatim kad je sve fino sjedinjeno i izdinstano, dodati aleve paprike i malo brašna (prema ukusu). U napravljenu zapršku dodati kuvan pasulj, u kom je ostalo za 1/3 vode. Sve fino pomešati, dodati koju ljutu papričicu (sitno seckanu), dosta crnog bibera i staviti da se zapeče u već ugrejanoj rerni, na 200 stepeni, oko 20 minuta ili dok se stvori pokorica fine boje. Služiti toplo uz salatu po želji (npr. paprike u ulju sa belim lukom, tj. belolučene paprike) i domaći hleb.

Nadam se ćete iskoristiti lepo vreme i “spojiti” praznike. Želim Vam prijatan odmor. 

A, nemojte zaboraviti ni svetski dan ove naše divne i namučene planete, Zemlje. Danas je i njen dan. U skladu sa tim evo jednog prizora od beskraja lepote koju Zemlja pruža. 13 thoughts on “POSTAN PREBRANAC”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *