SLATKO OD MLADIH (ZELENIH) ORAHA

Slatko od oraščića je još jedna starina koju sam isprobala, sa željom da sačuvam neke zaboravljene stvari. 

Nikada ranije nisam pravila ovo slatko, tako da nisam znala ni šta bih mogla da očekujem. Već prema rečima moje majke, nisam očekivala ništa obično ali nisam pretpostavljala da će biti, za mene, fantastično. Da li zbog note starih vremena, čistog ukusa vanile, limunove svežine ili prijatne težine orašastog ukusa ili nečeg skroz nepoznatog, vrednost koju ovaj receptić ima biće za dugo vremena sačuvana u mojoj kuhinji. 

Slatko od zelenih oraha


Veliki narodni kuvar kaže:

„Za slatko od oraščića treba birati plod koji je pogodan za kuvanje slatka, da u njemu nema tvrde jezgre. Uzeti 1 kilogram zelenih oraha, odseći im vrhove i s jedne i s druge strane, a zatim ih probosti skroz pletećom iglom i staviti u lonac s vodom, da tako stoje 8 dana, ali svakog dana menjati vodu dvaput. Posle toga naliti oraščiće hladnom vodom i ostaviti ih u lonac da se bare. Tako ponavljati 8-10 puta, ali ne pustiti da orasi vru, no samo da voda dođe do vrenja. Kad su oraščići meki, skinuti ih sa štednjaka, oljuštiti s njih tanku kožicu, pa ih onda staviti u hladnu vodu. Spuštati ih pažljivo na đevđir da otkaplju od vode, a dotle staviti na štednjak šerpu sa vodom i jednom šakom šećera i pola šipke vanile. Sad oraščiće staviti u sirup da proključaju dva do tri ključa, skinuti šerpu s vatre, pa ih staviti da postoje u sirupu bar 2 sata, a najbolje je da prenoće. Dva kilograma šećera staviti u šerpu za slatko, naliti šećer hladnom vodom da ogrezne i metnuti na štednjak da se kuva. Šećer skuvati, ali ne suviše gusto, zatim staviti oceđene oraščiće da se kuvaju dok sok ne bude dovoljno gust. Na 5 minuta pre no što će slatko biti kuvano, dodati 2 limuna oljuštena na koture isečena i 1 veliku šipku vanile. Kad je slatko prokuvano s limunom i vanilom, a sok gusto pada s kašičice, skinuti ga sa štednjaka, openiti ga da nema nimalo pene, pokriti ga mokrim salvetom i tako staviti da prenoći. Hladno slatko sutradan sipati u tegle, povezati ga celofanom i ostaviti na mesto gde ima promaje.“ 

Napomena:  Oraščiće brati krajem maja ili početkom juna. „Uzeti 1 kilogram zelenih oraha, odseći im vrhove i s jedne i s druge strane, a zatim ih probosti skroz pletećom iglom i staviti u lonac s vodom, da tako stoje 8 dana, ali svakog dana menjati vodu dvaput“ – orasi moraju potpuno otpustiti crnilo, tako da je meni bilo potrebno 15 dana da bi ih „isprala“. Za pripremu ovog slatkog moraćete koristiti puno strpljenja, koje će Vam se isplatiti itekako!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *