SLATKO OD (KORE) LUBENICE

Slatko od lubenice


Potrebno: 1 kg debele kore lubenice, vode po potrebi  za kuvanje, 1 kg šećera, 170-200 ml vode, 3 limuna, 1 šipka vanile ili 2 supene kašike ekstrakta.


Priprema: 

  1. Koru lubenice na kojoj je ostao tanak sloj crvenog ploda očistiti od spoljne tamnozelene „kožice“ i iseći na kockice. 
  2. Tako dobijene komadiće staviti u dublju šerpu, naliti vodom (za dva prsta iznad lubenica), poklopiti i zagrevati do tačke ključanja. Čim provri, promeniti vodu, nasuti toplu, poklopiti i zagrevati dok ne provri. 
  3. Postupak ponavljati šest puta, a zatim lubenice ostaviti u đerđif (rešetkasti sud) da se fino osede od suvišne tečnosti. 
  4. U međuvremenu rastopiti 1 kg šećera i 170-200 ml vode (na tihoj vatri) da se dobije gust sirup. U to ubaciti lubenice, pojačati vatru i kuvati, a u međuvremenu voditi računa da slatko ne zagori, tako što sud treba češće protresti a nekada i promešati ali pažljivo, da se komadići ne raspadnu. 
  5. U napola skuvano slatko dodati na kolutove isečen limun i vanilu, pa nastaviti sa kuvanjem sve dok se ne dobije sirup gustine ređeg meda. 
  6. Skloniti sa vatre i prekriti navlaženom pamučnom krpom, te ostaviti preko noći. 
  7. Zatim, sutradan puniti hladne tegle ohlađenim slatkom i spremiti u ostavu.


Napomena: Birajte lubenice koje imaju zdravu, debelu, koru. Nikako one gde je beli deo tanak.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *