Slatka

SLATKO OD JAGODA (sa manje šećera)

Ovaj recept za slatko od jagoda jako volim jer ne zahteva uobičajenu količinu šećera tj. srazmer sastojaka je u korist voća. Osim što sadrži manje šećera, ovo slatko krasi bitno više ukusa ili je tura jagoda koje sam koristila ovog puta bila mnogo bolja?!

Slatko od jagoda sa manje šećera

Potrebno: 1 kg očišćenih i dobro zrelih jagoda, 400 g šećera i 200 ml vode. 
Priprema: Sveže i potpuno zdrave jagode oprati i odstraniti im peteljke. U širu šerpu (oko 5 litara) staviti šećer, dodati vodu i špinovati na umerenoj temperaturi. Nakon 10-ak minuta, skloniti sa šporeta i dodati pripremljene jagode. Slatko kuvati sve dok se peni i redovno sklanjati penu s vrha. Da li je slatko dovoljno skuvano proveravam tako što na vrh nokta kapnem kap soka i okrenem na dole. Ako kap ostane zalepljena, slatko je skuvano. Skuvano slatko skloniti sa šporeta i pokriti mokrom pamučnom krpom. Slatko dobro ohladiti. Potpuno hladno slatko pažljivo sipati u tegle vodeći računa da ima dovoljno soka u svakoj tegli, zatvoriti i ostaviti za zimu. 

Kuva, fotka, piše i sa vama se druži

coolinarija@gmail.com

Comments

May 31, 2016 at 5:25 pm

Izgleda divno, baš si me inspirisala da probam.Reci mi samo kako špinuješ šećer, da li dodaješ vodu? 🙂    May 31, 2016 at 6:57 pm

    Drago mi je da ti se dopala ideja.
    Šećer špinujem sa vodom i hvala ti na ovom pitanju jer objašnjenje ubacujem u recept. ☺
    Ovo je jedan od razloga zašto su mi dragoceni komentari posetilaca. Hvala Vesna, još jednom.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *