RAŽANA POGAČA SA RUZMARINOM I POSNE KIFLE

Za uvod u ovaj post neću potrošiti mnogo reči. To ne znači da su recepti koje sam pripremila manje vredni, naprotiv.

Aromatična pogača od ražanog brašna i pekarske kifle su dva jako jednostavna i po sastojcima skromna recepta ali tu se njhova skromnost završava. Što se ukusa tiče, greota bi bila kvariti ga rečima, mmmm…

Preporučujem vam da isprobate i uverite se sami.
Potrebno: 100 g belog brašna, 200 g ražanog brašna, 2 supene kašike maslinovog ulja, 10 g svežeg kvasca, ±120 ml mlake vode (dodati i više ali testo treba biti tvrdje nego za pripremu hleba), 1 kafena kašika šećera, 1 kafena kašika soli, ½ kafene kašike seckanog (svežeg) ruzmarina, lanenog i susamovog semena prema ukusu, 1 supena kašika ulja za podmazivanje pleha. Za premaz: 1 supena kašika maslinovog ulja, ½ kafene kašike morske soli.
 
Priprema: U mlaku vodu potopiti kvasac, dodati šećer i dobro promešati, pa ostaviti da nadođe. Pomešati ražano i belo brašno. U tako pripremljeno brašno dodati semenke, so, ulje, pripremljeni kvasac i ruzmarin. Sve dobro promešati i zamesiti testo kao za klasičan hleb/pogaču. Ostaviti testo da se duplira, na toplom mestu, prekriveno pamučnom krpom. Kada je testo naraslo, blago ga premesiti (iz tri-četiri pokreta) na radnoj površini uz eventualni dodatak ½ šake belog brašna (da se ne bi lepilo). Tako dobijeno testo  prebaciti u pouljeni pleh/tepsiju (prečnika 25 cm) i rastanjiti na debljinu od oko 1 cm. Ovde voditi računa da se testo tanji od sredine ka krajevima, kako bi bilo jednake debljine i po potrebi ulepšati obod pogače. Ostaviti 20 minuta, pokriveno pamučnom krpom, na toplom mestu. Zatim, blago zarezati testo (da se ostave šare) u oblike romboida, premazati uljem i posuti morskom soli. Peći u ugrejanoj rerni, na 220° C, oko 20 minuta tj. dok ne dobije finu, rumenu koricu.

Recept za posne pekarske kifle pročitajte na sledećoj strani

Pages: 1 215 thoughts on “RAŽANA POGAČA SA RUZMARINOM I POSNE KIFLE”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *