PROVEREN RECEPT ZA PRESOLAC I REZANI KRASTAVCI ZA ZIMU

Proveren recept za presolac

Potrebno: 
1 l vode, 50 g soli, 150-200 ml sirćeta

Način pripreme: 
Sve sastojke sjediniti i zakuvati da tečnost provri. Od momenta kada tečnost provri, nastaviti kuvanje još tri minuta pa skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi pre prelivanja povrća npr. turšije.
Ukoliko želite blaži presolac na litar vode dodati 30 g soli i 160 ml sirćeta, pa pripremati kako je gore opisano.

Rezani krastavci 


Priprema:
Prema potrebi krastavca, soli, vode, sirćeta. Očistiti krastavce (oprati), pa ih naseći sitno, kao za salatu. Zatim ih posoliti i ostaviti da stoje oko sat vremena. Ocediti ih i ređati u čistu teglu, položiti plastični pritiskač, pa preliti blagim prokuvanim sirćetom (voda i sirće) sa malo ulja (samo da se vidi na površini).  Presolac može da bude vruć, nije problem. Ostaviti preko noći otvorene teglice, pa sutradan proveriti da li treba nasuti još malo presolca. Zatvoriti tegle i čuvati na mestu predviđenom za to. Ukoliko želite, pre upotrebe ovu zimnicu možete preliti s malo ulja, naseckanog belog luka i bibera u prahu.

Savet je da posolite željenu količinu krastavaca onoliko koliko vama odgovara, po ukusu. Kao kada solite krastavac za salatu, samo proporcionalno količini. Znači, sve radite odokativno tj. prema ukusu.

Napomena: Danas, avgusta 2011. godine, nakon iskustva sa ovom salaticom, mogu reći da ne pripada klasičnoj zimnici (kakvu poznaje naša priprema). Naime, ovo može izdržati do dva meseca, a kasnije to je raspad sistema – krastavac truli, kiselina ga nagriza… Uf – ne, nikako! Znači, rok trajanja oko 45-50 dana. U presolac je neophodno dodati konzervans da bi zimnica bila zdrava.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *