PITA SA JABUKAMA

Jedna od meni najdražih poslastica je upravo ova pita sa jabukama. Skromna po sastojcima, a vrlo zavodljiva ukusom. Uvek padam na takve kombinacije jer sam od onih koji obraćaju pažnju na svaki sastojak, iako volim šarenolikost boja i širinu ukusa koje određena jela pružaju. Ipak, uhvatim sebe da se više zadivim nad svedenim oblicima tj. kombinacijama, no nad onim “od svega po nešto”.

Ovu pitu s jabukama obožavam i zbog toga što ne gubi na volumenu. Znate ono, kada se peče odlazi pod nebesa, a kada se prohladi ljosne na pod. E, to nije slučaj sa ovom posnom varijantom pite s’ jabukama. Tome doprinose prezle i čvrsto tj. usko motanje rolni. Pa, poslužite se i dopustite sebi svako odstupanje od ovog recopisa (ukoliko budete radili ovu pitu) jer volim da vidim vaša različita izvođenja na istu temu.

P.S. Svima koji su proteklih dana mislili na mene i uputili mi poruke za brzo ozdravljenje od srca se zahvaljujem.
Najbolja pita sa jabukama

Potrebne namirnice:
250 g kora za pite
100 g prezli
100 g šećera
¾ kašičice ekstr. vanile
¼ kašičice cimeta u prahu
50 ml ulja
300 g izrendanih jabuka
80 ml kisele vode
Premazivanje
10 ml ulja
20 ml kisele vode
prah-šećer

Način pripreme:
Dobro promešati prezle, šećer, ekstr. vanile i cimet. U smesu usuti ulje (50 ml) i dobro izmešati da se dobije fina, rastresita, smesa. Očistiti i izrednati jabuke (ukoliko sadrže puno tečnosti, ocediti ih). Oko 4 komada srednje veličine sasvim je dovoljno. Sjediniti 10 ml ulja i 80 ml kisele vode, za premaz. Kore slagati tako da šira strana bude donja ivica tj. do vas. Razdvojiti kore ukoliko su slepljene i krenuti sa pripremom na sledeći način – prvu koru potpuno premazati kiselom vodom i uljem, na to naneti prezle (oko 3-4 supene kašike), takođe po čitavoj površini. Drugu koru potpuno premazati (kao i prvu), pa do polovine kore naneti prezle i ravnomerno posuti izrendane jabuke. Presaviti bočne ivice ka unutra (za 1 cm), premazati kiselom vodom, kako bi se što bolje uvila rolnica i zarolati koru počevši od sebe. Kore rolati što uže, kako bi bile dobro popunjene filom i zadržale na volumenu. Postupak ponavljati dok ima materijala. Od navedenih mera dobije se 3 rolne. U podmazan pleh ređati rolne, pa svaku zaseći makazama u dubinu, na 4-5 mesta. Ovako se pita vrlo lepo ispeče, a i praktično je iz razloga što se neće lomiti pri konačnom sečenju. Rolne premazati sa kiselom vodom (20 ml) i peći u ugrejanoj rerni, na 180º C 15-20 minuta tj. dok ne porumeni. Vrlo malo otvoriti vrata pećnice i ostaviti da se pita prohladi, 10-ak minuta. Hladnu pitu seći na onim mestima gde su makazama načinjeni zaseci, posuti prah-šećerom i služiti.21 thoughts on “PITA SA JABUKAMA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *