POGAČICE SA ČVARCIMA

Prošle godine probala sam ove divne pogačice s čvarcima, čiji je tvorac renci11, sa Coolinarike, te pošto nailaze hladni dani, a ja ove pogačice pravim 2-3 puta u toku godine i to baš u zimsko doba, želim da ga podelim sa vama. Možda vam se baš jedu pogačice sa čvarcima… I, naravno, hvala našoj dragoj drugarici koja je ovaj recept postavila na Coolinariku.

Potrebno:
1 kg belog brašna, 2 jaja, 250 ml kiselog mleka, 30 g svežeg kvasca, 4 dl mleka, 600-700 g čvaraka, soli i bibera prema ukusu, 1 jaje za premazivanje
Priprema:
U mlakom mleku rastopiti kvasac sa šećerom, te ostaviti da naraste. Od brašna jaja, soli, kiselog mleka, mleka i kvasca zamesiti fino testo. Prekriti krpom i ostaviti da naraste. Čvarke samleti, posoliti i pobiberiti po želji. Kada je testo naraslo, premesiti ga i rastanjiti oklagijom na 2 cm debljine, posuti čvarcima i preklopiti kao knjigu (levu polovinu testa preklopiti do polovine, zatim desnu polovinu preklopiti preko leve polovine, a zatim to učiniti i sa gornjom i donjom stranom, istovetno). Pripremljeno testo prekriti pamučnom krpom i ostaviti da nadođe oko 30 minuta, a zatim ga razvući i ponoviti postupak preklapanja.Ostaviti prekriveno testo da omara oko 30 minuta i sve ovo ponoviti još dva puta.Testo rastanjiti oklagijom na 3 cm debljine i pomoću rakijske čašice (ili modlice poželji) vaditi pogačice. Pogačice slagati na pleh i ostaviti da omaraju oko 15 minuta, zatim premazati umućenim jajetom i peći u ugrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne dobiju zlatno-žutu boju.
Napomena: 
Ove pogačice znaju sutradan biti tvrde k’o kamen, ali ne dajte da vas to pređe – složite pogačice na pleh i zagrejte ih stavljajući ih u hladnu rernu na 80-100 stepeni C. Posle 15-ak minuta  biće k’0 nove:)


13 thoughts on “POGAČICE SA ČVARCIMA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *