#MOJ FAVORIT: LISNATI TART SA MAKOM

Za moju neobuzdanu i skoro fanatičnu ljubav prema maku mnogi već odavno znaju. Kada znate da neko potpuno nezdravo voli neku namirnicu možete lakše da shvatite i ponašanje koje ga krasi nakon što je proba. Kada je mak u pitanju ja sam u stanju da ispuštam raznorazne prijatne zvuke dok uživam u toj rajskoj aromi. Međutim, to činim samo u svoja četiri zida jer tako izbegavam da se narod oko mene sablažnjava i čudi. Znam, kad moja čula osete mak ja mere nemam.

U mojoj porodici niko nije voleo toliko mak kao ja. Na kraju su se pomirili sa tim da bih ja mak i kutlačom srkla i da je to sasvim normalno ponašanje kad sam ja u pitanju. Naviknuta na to da je moja obuzetost ovom namirnicom drugima nedovoljno opravdana, do nedavno sam se osećala kao tzv. makoljubac – usamljeni slučaj.

Tart sa makom

E, onda je u moj život ušetala jedna lejdi koja izuzetno voli mak i oseća istu zanesenost njime kao i ja. Ta (čelična) lejdi, Sanja Ciganović, poslužila mi je kao inspiracija za ovaj lisnati tart sa makom.

Doduše, imala sam u planu da u mak blago uronim polovine kajsija ali to ćemo neki drugi put jer momenat pripreme bio je podstaknut PMS-om tako da vremena nije bilo dovoljno. Moralo se delati sad, odmah, momentalno, iz mesta! Moja potreba za slatkišima u tom periodu je van svake diskusije i kompromisa – samo da vam dočaram.  Recept za lisnati ili Sanjin tart sa makom sledi.

Tart sa makom parce
Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
250 g lisnatog testa
200 g mlevenog maka
5 kašika šećera
rendana kora ½ limuna
180 ml vrelog mleka

Način pripreme:
Mak pomešati sa šećerom i korom limuna, pa preliti vrućim mlekom i sve dobro sjediniti. Ostaviti da se masa potpuno ohladi. Rastanjiti odmrznuto lisnato testo na debljinu oko 0,3 cm i preneti u kalup za tart (ili tepsiju) ∅=26-28 cm. Testo dobro utisnuti uz ivice i izbockati po dnu. Zatim, preko testa ravnomerno naneti mak, pa peći u ugrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Preporučujem da se tart servira potpuno ohlađen ali ukoliko ste nestrpljivi deset minuta za hlađenje biće dovoljno.

Tart sa makom

(2) Comments

  1. Divno,za sve ljubitelje maka,pravo slatko zadovoljstvo.TO SPREMA NAŠA NALE,ZATO JE I DOBRO,ČUJ DOBRO-ODLIČNOOOOOOOO💜💜💜

    1. Hvala ti najlepše, mila moja. ♥♥♥ Ljubi Anđelu. ☺

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *