Slatka

LUJ XIV tj. LIKER OD MLADIH ORAHA

Veruje se da je orah odličan afrodizijak, te je u to verovala i prva žena Luja XIV, Marija Terezija od Španije, koja je za potrebe intimnih igara (sa svojim suprugom) osmislila liker koji nosi ime u njegovu čast.

Kad smo kod „Luja“, moram reći da sam receptić za pripremu ovog divnog likera dobila od gospođe Ljilje Petrović, moje koleginice, sa kojom sa radila nekih godinu dana… Ljiljo, hvala Vam. Inače, nisam ljubitelj alkohola ali ovaj liker od srca svima preporučujem. Divne aromatične note vanile i osvežavajući citrusni dah pomorandžine kore divno se prožimaju sa punom i opijajućom jačinom oraha, a koji Vas zajedno svojom nenametljivom ušećerenošću vode na put kojim želite ići dalje… 
Liker od mladih oraha
14-15 mladih oraha
7-7.5 dl konjaka
kora 2 pomorandže
1 šipka vanile
½ kg šećera
2.5 dl vode 
Priprema: Orahe proprati, pa ih blago izgnječiti, vodeći računa da se neraspadnu. Orahe staviti u veću teglu, preliti ih konjakom i zatvoriti. Tako zatvoreno, ostaviti da odstoji deset dana. Nakon toga, procediti, dodati parčiće (tračice) oljuštene kore pomorandže, rasečenu šipku vanile, promešati, zatvoriti i ostaviti da odstoji još šest dana. Šećer prokuvati sa vodom, da postane sirupast, ohladiti i pomešati sa proceđenom tečnošću iz tegle. Tako pripremljeno opet vratiti u flašu ili teglu i zatvoriti, poželjno, plutom i čuvati tri meseca. Nakon toga služiti.  
Napomena:  Orahe brati krajem maja ili početkom juna. Ovaj receptić možete naći i u „Velikom narodnom kuvaru“, doduše u malo drugičijoj varijanti pripreme, pod nazivom „Liker od zelenih orašćića“.

Kuva, fotka, piše i sa vama se druži

coolinarija@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *