Domaće / Hleb

LANGOŠICE

A, sada nešto mnogo fino i jako dobro – “Mamine langošice” naše drage Nely.

Na langošice (mekikam, uštiple, poderane gaće) ne treba trošiti reči. Ja ih obožavam, mada izbegavam. Pogađate šta je razlog – kilogrami se brzo i lako nalepe uz ove lepotice!

Ovaj receptić izdvajam jer je učinio da se svi jako obradujemo pripremljenom i razvalimo (da, lepo rekoh, jer samo ova reč može opisati koliko smo jeli) od langošica, a ipak ih je preostalo. 1/2 kg brašna, a toliko klope – tri čoveka se najedoše za doručak i počeše uhtati, a nisu ih mogli dokusuriti ☺
Poderane gaće mekike
½ kg belog brašna, ½ kašičice šećera,180 g jogurta, 1 dl mleka, 1 jaje, 20 g kvasca, 1 kašičica soli, ulje/mast za prženje
Priprema: Posebno, blago ugrejati jogurt i mleko. U ugrejano mleko dodati kvasac i šećer, te ostaviti da nadođe. U tako pripremljeno, dodati mlak jogurt, pa dobro promešati. U brašno sipati so, izmešati, dodati jaje i pripremljen kvasac. Zamesiti testo i pokriveno ostaviti na toplom da miruje, oko 30 minuta. Nadošlo testo premesiti i razviti na debljinu 0.5 cm. Seći u kvadrate sa zarezima na sredini. Pržiti u dobro ugrejanom ulju/masti. 
Napomena: Ovo su langošice pržene na ulju, a razlika je osetna u odnosu na one koje se prže na masti. Lično, više mi se dopadaju one pržene na masti.

Kuva, fotka, piše i sa vama se druži

coolinarija@gmail.com

CommentsJanuary 17, 2011 at 2:50 pm

a ja gladna ko vuk na poslu.. gledam ove tvoje piroškice.. uf da mi je sad jedan griz :))January 18, 2011 at 12:59 am

Evo i mene.Svratit cu ja na duze.Lijepe blogove imas :)))January 18, 2011 at 9:04 am

Potpuno iskreno i istinito…ali to je za one koji su spremni vidjeti i prihvatiti cari zivota…Neko bi to nazvao 'katastrofom', pitao se zasto se to desava njima???
I svaki od nas (ovakvih ili onakvih) ima svoje razloge – i svi smo u pravu (bila na svakoj od ovih strana – pitanje razumijevanja sebe, tj. zivota).
Uh,…sta mi je ovo trebalo i odakle se izvuce?
Hvala NALE…na inspiraciji i na NAGRADI!January 18, 2011 at 9:22 am

Predivne su ti tako supljikave 🙂January 20, 2011 at 7:47 am

A prvo si me zbunila sa uključivanjem rerne!!! :)))))) Pošto nikada nisam jela prženo pa pečeno tijesto, bi li mi dolovila taj okus? 🙂January 20, 2011 at 4:13 pm

Predivne su 🙂 Znaci;prvo ih prziti, pa peci?? OK 🙂January 20, 2011 at 5:09 pm

Hvala na poseti i komentarima.
*Natasa, ukus je kao kad jedes one prave mekike, onako dobro proprzene, znas, onako hrskavo a ipak mekano. Ako sam uspela da ti objasnim, odlicno:)
*Jafi, dok ih pržiš zagrevaš rernu, pržene stavljaš u pleh i kad završiš sve ubaciš ih desetak minuta da se peku (može i manje, videćeš) i to je to!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *