LANGOŠICE

A, sada nešto mnogo fino i jako dobro – “Mamine langošice” naše drage Nely.

Na langošice (mekikam, uštiple, poderane gaće) ne treba trošiti reči. Ja ih obožavam, mada izbegavam. Pogađate šta je razlog – kilogrami se brzo i lako nalepe uz ove lepotice!

Ovaj receptić izdvajam jer je učinio da se svi jako obradujemo pripremljenom i razvalimo (da, lepo rekoh, jer samo ova reč može opisati koliko smo jeli) od langošica, a ipak ih je preostalo. 1/2 kg brašna, a toliko klope – tri čoveka se najedoše za doručak i počeše uhtati, a nisu ih mogli dokusuriti ☺
Poderane gaće mekike
½ kg belog brašna, ½ kašičice šećera,180 g jogurta, 1 dl mleka, 1 jaje, 20 g kvasca, 1 kašičica soli, ulje/mast za prženje
Priprema: Posebno, blago ugrejati jogurt i mleko. U ugrejano mleko dodati kvasac i šećer, te ostaviti da nadođe. U tako pripremljeno, dodati mlak jogurt, pa dobro promešati. U brašno sipati so, izmešati, dodati jaje i pripremljen kvasac. Zamesiti testo i pokriveno ostaviti na toplom da miruje, oko 30 minuta. Nadošlo testo premesiti i razviti na debljinu 0.5 cm. Seći u kvadrate sa zarezima na sredini. Pržiti u dobro ugrejanom ulju/masti. 
Napomena: Ovo su langošice pržene na ulju, a razlika je osetna u odnosu na one koje se prže na masti. Lično, više mi se dopadaju one pržene na masti.


8 thoughts on “LANGOŠICE”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *