KOKOS KOLAČ SA ŠLJIVAMA I VANILOM

Nisam ni slutila koliko volim naše blogerske igrice dok nije došao letnji raspust i ni jedne teme za napraviti – joj, tada sam shvatila da sam se navukla. Nekad učestvujem – nekad ne, ali uvek propratim, to je sigurno. I, evo sada sa nestrpljenjem predstavljam kolač koji je namenski rađen na temu igrice Ajme, koliko nas je – čija je domaćica Snježa.

Kolač sa šljivama i vanilom – to bi ovog puta bio moj doprinos našim kulinarskim igrarijama. Šljive su voće koje me podseća na selo, brda, pašnjake, voćnjake, radne seljake i Srbiju, uopšteno. Kao mala, mnoga sam leta provodila na selu i pomagala oko branja ili sakupljanja šljiva.

Nažalost, selo je opustelo. Voćnjaci puni, grane se povile od roda, ali nema nikoga u njima. Ne čuje se pesma, ne vide se zaprege, traktori; nikog nema da sedi u livadi, odmara telo iznureno radom, mezeti sir, krastavac, pršutu, svež hleb i stidljivo potegne po neku rakijicu, da mu da snage…

Šljiva – puni podrumi bačvi u kojima vri šljiva, tek podložena vatra, kazan za rakiju, tegle pune slatkog, pekmeza i naravno buhtle, kiflice, palačinke – u sve se umešala. U skladu sa već opisanom atmosferom pripremila sam jednostavan kolač sa šljivama, koji odiše šarmom kokosa i vanile. Nikakve fancy namirnice, samo ono čega skoro uvek ima u kući. Kako bih vam što bolje dočarala ukus i strukturu kolača reći ću da je čulan u potpunosti (miris, ukus, struktura).

Ukoliko budete pripremali ovaj kolač radujte se aromi vanile i kokosa, koji će vam prostor lepo osvežiti, a prilikom degustacije obratite pažnju na šušnjavi (šuškajući) zvuk koji se dobije kada viljuškom zahvatite parče. Šljiva će, svojim ukusom, osetno ublažiti sladunjavi ukus biskvita i tako napraviti prijatno iznenađenje vašem nepcu.

Kolač sa šljivama i kokosom

3 jajeta
300 g šećera
1 dl ulja
250-300 g brašna
(prema ukusu)
100 g kokosovog brašna
ekstrakt vanile po želji
1 prašak za pecivo
500-600 g šljiva
prah-šećer za posipanje
prstohvat cimeta
Priprema:
Oprati šljive, odvojiti od koštice i ostaviti sa strane. U okrugli pleh (28 cm) položiti pek-papir. Po obodu pleha poređati šljive, u razmaku koji Vam odgovara. Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti u čvrst šne. Žumanca umutiti sa šećerom. Kada su fino sjedinjena dodati belanca i nastaviti mućenje. Zatim, dodati ulje, vanilu, brašno, kokosovo brašno i prašak za pecivo. Nakon svakog dodatog sastojka umutiti smesu. Tako pripremljenu smesu izliti u pripremljen pleh i laganim pokretima je fino razmazati. Zatim, na testo slagati preostale polutke šljiva, u kružnom obliku (ili po želji). Peći u ugrejanoj rerni na 180-200 stepeni C, oko 20 minuta ili dok kolač ne dobije tamno-žutu boju. Za svaki slučaj,probodite kolač čačkalicom, te ukoliko ne ostaje traga, kolač je pečen. Isključite pećnicu, odškrinite vrata a kolač neka ostane u rerni dok se sasvim ne ohladi. Kada je ohlađen, izvaditi ga na tacnu, tako što ćete ga preokrenuti sa pleha. Znači, dno postaje vrh kolača. Pažljivo ukloniti pek-papir i posuti mešavinom prah-šećera i cimeta, te poslužiti.
Kolač sa šljivama
A, kad smo kod prah-šećera, da vam kažem – ovo nije onaj “puder” prah-šećer, već namerno krupnije mleven, kako bi kolač u potpunosti ličio na domaće… Sećam se, nekada se mleo na onim, starim, mlinovima za kafu. Ručno, naravno. Ovog puta kristal šećer samleven je u el. mlinu za kafu. Ipak, koristimo tehnologiju:)
Kolač sa šljivama


20 thoughts on “KOKOS KOLAČ SA ŠLJIVAMA I VANILOM”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *